Minea
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Blogi
    • Muuta
  • Palvelukset
  • Ortodoksiapiiri
    • Hallitus 2023
    • Toimintasuunnitelma 2023
    • Säännöt
    • Liity jäseneksi!
  • Näyttelyt
    • Minea 10 vuotta
    • Taiteiden yön ikoninäyttely
    • Ikonostaasis
  • Valokuvia
  • Palaute
  • Yhteystiedot
  • Ukrayinska

Hajahuomioita

9/1/2021

 
Hiippakunnan jumalanpalvelusrajoituksia jatkettiin eilen tammikuun loppuun saakka. Samalla ohjeistettiin, mitä palvelusten sijaan voisi tehdä: ”kirkkoikävää” kehotettiin suuntaamaan muun muassa oman rukouselämän vahvistamiseen, päivän raamatuntekstien, pyhien elämäkertojen ja muun hengellisen kirjallisuuden lukemiseen sekä lähimmäisten tukemiseen. Siinäpä sitä jo onkin.

 * * *
Sosiaalisessa mediassa on viritelty keskustelua, onko perusteltua toimittaa palveluksia tyhjille kirkoille. Erityisesti liturgian toimittaminen ilman kirkkokansaa on nähty ongelmalliseksi, merkitseehän liturgia jo sananakin papiston ja kirkkokansan yhteistä työtä. On esitetty, että liturgia toimitettaisiin striimattuna kulloinkin vain yhdestä seurakunnasta, ja papiston ja kanttoreiden säästyneet työtunnit käytettäisiin johonkin muuhun, vaikkapa yhteydenpitoon seurakuntalaisten kanssa. Pohdinnan arvoinen ajatus.

 * * *
Viikon kuluttua on Sakkeuksen sunnuntai ja siitä alkavat suuren paaston valmistusviikot. Suhteellisen aikaisen pääsiäisen (4.4.) ja valmistusviikkojen vuoksi Kristuksen temppeliintuomisen juhlan (2.2.) esi- ja jälkijuhla jäävät tällä kertaa kokonaan pois. On varsin todennäköistä, ettei palveluksiin päästä vielä paastoaikanakaan, joten paastopalvelusten tarjoama tuki kilvoittelulle kanoneineen ja eepeeällineen jää sekin pois. Koettelemuksia siis riittää.

 * * *
Kirkon väestötilastot (2020) julkistettiin torstaina ja sen mukaan jäsenkato näyttää jatkuvan ties monennettako vuotta myös ortodokseilla. Totuttuun tapaan selitystä haettiin jäsenistön korkeasta ikärakenteesta. Perussyy lienee kuitenkin, että kirkosta eroaminen on jämähtänyt viime vuosikymmenellä luvattoman korkealle tasolle, vaikka korona tällä kertaa hieman pudottikin niin eroamis- kuin liittymislukuja.

 * * *
Positiivisena uutisena kerrottakoon näin lopuksi, että valtakunnan protokollajärjestyksessä toisella sijalla oleva eduskunnan puhemies liittyi menneellä viikolla ortodoksiseen kirkkoon. Monia armorikkaita vuosia!

Tipaton tammikuu

3/1/2021

 
Taiteilija Eino Gröniltä kysyttiin hiljattain TV-haastattelussa, miten elämä muuttui, kun hän vajaan neljänkympin ikäisenä vuonna 1977 pisti korkin kiinni? Laulaja vastasi pohtineensa asiaa pitkään ennen päätöstä ja tunteneensa sen jälkeen kuin olisi kotiin palannut.

Viittaus kotiinpaluuseen tarkoitti sitä, ettei alkoholi kuulunut Grönin nuoruusvuosiin, joita viitoitti ennen muuta lupaavasti alkanut painiura. Molskin vaihduttua esiintymislavaksi laulajan rankka yötyö alkoi vaatia veronsa.

Vuoden vaihtuessa moni antaa itselleen ja vähän muillekin lupauksia paremmasta. Lehtien lööpit ja nettisivut suitsuttavat tipatonta tammikuuta ja muita ohimeneviä elämänmuutoksia. Miten tämä tällainen mahtaa soveltua ortodoksiseen elämäntapaan?

Ortodoksinen kirkkovuosi on paastojen ja juhlien vuorottelua. Paastossa tulisi pidättäytyä tiettyjen ruoka-aineiden lisäksi myös alkoholijuomista, mutta juhlakaudella tilanne on toinen. Kirkkokalenteriin merkitty paastoton aika, joka tällä erää päättyy huomenna 4.1., ei kuitenkaan ole kehotus hillittömyyksiin.

Paastoa noudattavalle kirkkokalenteri tarjoaa tässä suhteessa tukevan selkänojan. Noin kolmannes kirkkovuodesta on erilaisia paastokausia ja jos keskiviikot ja perjantait lasketaan mukaan, noin puolet vuoden päivistä on paastopäiviä!

Suhde alkoholiin on hyvin pitkälle kulttuurisidonnainen. Itäisen kristinuskon piirissä siihen on suhtauduttu sallivammin, eikä alkoholista ole tehty pelastuskysymystä. Lännessä etenkin pietismin pohjalta syntynyt herätyskristillisyys on suhtautunut asiaan toisin.

Yhden mielenkiintoisen näkökulman aiheeseen tarjoaa Raamattu, jonka tekstien taustana ovat Lähi-idän ja Välimeren alueen viinikulttuurit. Vanhassa Testamentissa viinistä puhutaan pääosin positiivisessa valossa, yltäkylläisyyden ja jumalallisen suosion vertauskuvana.

Tässä kohtaa joudun aiheuttamaan viinin ystäville pienen pettymyksen, sillä juutalaisessa perinteessä viini saattoi tarkoittaa myös käymätöntä viiniä, jonkinlaista rypälemehua, jota tosin oli lämpimässä ilmastossa liki mahdotonta säilyttää ilman, että jonkinasteista käymistä tapahtui.

Jeesus teki ensimmäisen ihmetekonsa Kaanaan häissä, jossa hän juhlajuoman loputtua muutti kuusi ruukullista, noin 500 litraa, vettä ensiluokkaiseksi viiniksi! Juoman huikean määrän ja laatuviinin myöhäisen tarjoiluajankohdan on tulkittu viittaavan Jeesuksen jumaluuteen ja pelastushistorian käännekohtaan eli Jumalan pojan ihmiseksituloon. Tätä ajatusta tukee myöskin Johanneksen antama selitys: ”Hän ilmaisi sillä kirkkautensa...” (Joh. 2:11).

Antiikin aikana viiniä nautittiin aterioilla yleensä vedellä laimennettuna jopa sillä tavoin, että isompi osa sekoituksesta oli vettä. Juhlatilanteissa ainesosien suhde saattoi kukaties olla päinvastainen. Viittaus Kaanaan juhlakansan orastavaan juopumustilaan ihmeteon hetkellä puhuisi tämän tulkinnan puolesta.

Aiheesta löytyy myös eksegetiikan alaan kuuluva Elina Törrösen tuore pro gradu -tutkielma ”Yhdessä juomisen ilo ja liian humalan vaarat – Viinin juominen ja humaltuminen Uuden testamentin maailmassa” (2015).
​

    Kirjoittaja

    Ortodoksiapiirin puheenjohtajan Mikko Juneksen havaintoja ja pohdintoja kirkon elämästä ja vähän muustakin. Tekstit edustavat kirjoittajan näkemyksiä jollei muuta mainita.

    Arkisto

    February 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.