Putinista kerrotaan, että hänen äitinsä vei pojan salaa kasteelle, joten siinä mielessä asiasta ei ole epäselvyyttä. Äiti ei kuitenkaan toiminut yhtä viisaasti pojan ammatinvalinnan suhteen, jotta tämä olisi välttynyt KGB-upseerin uralta. Toisaalta opiskelihan Stalinkin pari vuotta pappisseminaarissa, josta omaksui lähinnä ristisaatot kommunistien näyttävien vappukulkueiden esikuvaksi.
Tänä viikonloppuna Venäjällä kuten muuallakin ortodoksisessa maailmassa vietetään juliaanisen kalenterin mukaista pääsiäistä. On mielenkiintoista nähdä, millaisia ilmaisuja patriarkka Kirillin myötämieli Putinin hyökkäyspolitikkaa kohtaan saa juhlapyhän palveluksissa. Aiemmista puheistaan hän sai näyttävät nuhteet myös oman kirkkomme johdolta, mutta sokeuden määrä taitaa tässä tapauksessa ylittää ymmärryksen.
Ortodokseilla ei ole tapana jaella taivaallisia tuomioita varsinkaan ennakolta kuten joissakin kristillisissä piireissä tapahtuu. Sen varjolla ei kuitenkaan voi väistää otsikon esittämää kysymystä, johon silmittömän väkivallan käyttö toisen maan siviiliväestöä kohtaan antaa perustellun aiheen. Onko ortodoksiksi tunnustautumiselle muitakin varteenotettavia kriteerejä kuin aikanaan saatu kaste?
Tässä yhteydessä olisi helppoa viitata Raamattuun ja todeta: etsi sieltä. Raamatusta löytyy kuitenkin monenlaisia näkemyksiä väkivallasta kansakuntien välisissä suhteissa. Yksinomaan Psalmien kirjassa on useita kohtia, joissa israelilaiset anovat Jumalalta tulta ja tappuraa vihollisen niskaan. Paavali sanoo, ettei esivalta kanna miekkaa turhaan. Ja sitten on se Jeesuksen sana: joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu!
Raamatusta ei siis suoraan katsottuna ole ohjeeksi näin vaikeassa asiassa. Se on monessa suhteessa uskon ”alkeisoppikirja” kuten yliopisto-opettajankin toiminut isä Matti Sidoroff on joskus todennut. Raamatun tueksi tarvitaan kirkon kokemusta ja tulkintaa, mutta onko historiasta tässä suhteessa opettajaksi? Enemmän tai vähemmän oikeutettua väkivaltaa on käytetty myös kristikunnan asian puolesta kautta vuosisatojen.
Suhtautumisessa sotaan kristikunnassa vallinnee ainakin jonkinmoinen konsensus siitä, että kansakunnilla on oikeus puolustautua tarvittaessa myös väkivaltaa käyttäen. Hyökkäyssota sitä vastoin on tuomittu varsin laajasti kristillisen etiikan valossa. Entäpä sitten, kun hyökkäys nähdään tarpeelliseksi osana puolustusta tai muutoin puolustuksellisista syistä? Vaikea kysymys.
Sota nähdään kuitenkin kirkon opetuksessa syntinä, langenneen ihmisen heikkoutena, jota tulisi kaikin voimin pyrkiä välttämään. Aseiden kalistelun sijaan tarvittaisiin nöyryyttä ja itsetutkiskelua. Hyökkäyssodan käynnistäminen juuri suuren paaston kynnyksellä ei edusta sellaista asennetta. Se ei todista katumuksesta eikä anteeksiannosta vaan jostain aivan muusta.
Kristus nousi kuolleista! – Totisesti nousi!