Minea
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Blogi
    • Muuta
  • Palvelukset
  • Ortodoksiapiiri
    • Johtokunta 2022
    • Toimintasuunnitelma 2022
    • Säännöt
    • Liity jäseneksi!
  • Näyttelyt
    • Minea 10 vuotta
    • Taiteiden yön ikoninäyttely
    • Ikonostaasis
  • Valokuvia
  • Palaute
  • Yhteystiedot
  • Ukrayinska

Kohti normaalia

29/9/2021

 
Puolitoista vuotta kestänyt koronakurimus näyttäisi ainakin tällä erää olevan päättymässä. Tarkoitan tietysti koronarajoituksia, sillä itse tauti tuskin katoaa, mutta on saatu ennen muuta rokotuksilla hallintaan. Lokakuun alusta lukien kokoontumisrajoitukset poistuvat viimein myöskin pääkaupunkiseudulta, ja toivottavasti kirkko noudattaa tässäkin kohtaa AVI:n linjauksia.

Kirkollisille nettisivuille on viime päivinä suorastaan ryöpsähtänyt tietoja syksyn tulevista tapahtumista, ja mikä parasta, rajoituksista ei puhuta enää sanaakaan. Paluu normaalia kohti on alkanut vai ollaanko jo perillä?

Koululaispalvelukset tältä syksyltä on kuitenkin peruttu ainakin omassa seurakunnassamme. Päätös perustunee siihen, ettei alle 12-vuotiailla eli alakouluikäisillä ole ainakaan toistaiseksi rokotussuojaa. Oppilaiden siirtymistä koululta toiselle esimerkiksi uskontotunneilla on joissakin kunnissa rajoitettu samasta syystä.

Seurakunnan lastenkerhot ja muut perheille tarkoitetut riennot näyttävät kuitenkin käynnistyvän vauhdilla. Toivottavasti myöskin koululaisille voidaan syksyn mittaan järjestää joitakin korvaavia kokoontumisia, kunhan tilanne tästä selkiintyy. Koululaisliturgiat ovat oppilaiden keskuudessa varsin ”suosittuja” ja niiden merkitystä tuskin voi liiaksi korostaa.

Syksyn toimintaa käynnistellään myös Mineassa ja ensimmäiset palveluksetkin on jo pidetty. Seurakunnan liturgia kirkkokahveineen toimitetaan pitkällisen toiveemme mukaisesti sunnuntaisin kerran kuukaudessa, seuraavan kerran 10.10. klo 10. Maallikkoehtoopalvelukset ja teehetket käynnistyvät tulevana tiistaina 5.10. klo 18, jatkuen joka toinen viikko siitä eteenpäin.

Syyskauden muitakin tapahtumia on päästy alustavasti sopimaan ja pohjustamaan. Loppusyksystä saamme vieraaksi kirjailija ja pappi Johannes Lahtelan, jonka tuore teos muusikko Samuli Edelmannin elämästä on ollut paljon esillä. Isä Johannes puhuu riippuvuuksista hengellisenä sairautena, joten luvassa on varmaan myös hyvää keskustelua.

Syyskauden ohjelmaa tarkempine ajankohtineen päivitetään Minean sivuille ja ikkunaan, joten kannatta käydä silloin tällöin vilkaisemassa molempia. 
​

Digitalisoitu(nut) kirkko?

12/9/2021

 
Syksyllä kokoontuvalle kirkolliskokoukselle on tehty kaksikin kirkon digitalisoitumista edistävää aloitetta. Ensimmäisessä esitetään digiviestinnän ammattilaisen palkkaamista kirkolle ja toisessa kasvatukseen ja opetukseen keskittyvän verkkosivuston pystyttämistä vuosina 2022–2024. Aloitteiden yhteinen kustannusvaikutus olisi vuositasolla noin 100 000 euroa.

Jostain syystä en oikein jaksa innostua näistä aloitteista.
​
En epäile lainkaan, etteikö seurakunnissa olisi digitaalista osaamisvajetta, sehän on tullut näkyväksi korona-aikana, kun striimausapua on jouduttu hankkimaan ostopalveluna yksityiseltä puolelta. Jonkinlaista primus motoria ja koordinaattoria varmaan tarvitaan tälläkin saralla, mutta ennen muuta kentälle, siis seurakuntiin ja pyhäköihin niiden tarpeita ratkomaan.

Kasvatus- ja opetussivustoa koskevassa aloitteessa tähdennetään yhteistyöverkostojen merkitystä, onhan korona-aika osoittanut, että toimivaa verkkomateriaalia tarvitaan. Uusi sivusto edistäisi aloitteen mukaan myös kirkon positiivista näkymistä.

Aloitteessa muistutetaan, että järjestöt ja vapaaehtoiset ovat jo luoneet yhteisen verkoston, joka odottaa kirkon infrastruktuurin eli toimivan verkkoalustan valmistumista. Kirkollishallitus myönsikin viime keväänä 10 000 euroa tähän tarkoitukseen. Työn tuloksia on määrä esitellä syksyn kirkolliskokouksessa.

Kirkon piirissä on jo vuosikausia ellei pian vuosikymmeniä tuotettu digitaalista aineistoa ja oppimismateriaalia verkkoon vapaaehtoisten toimesta käytännössä ilman korvausta. Tätä ovat tehneet yksittäiset kirkon aktiivit ja muutamat pyyteettömät uskonnonopettajat mm. ortoboxi.fi:n sivuille.

Pari vuotta sitten verkkoon ilmestyi ortodoksinen virtuaalikirkko kirkon merkittävällä taloudellisella tuella. Olisiko aika koordinoida hankkeita paremmin, jotta vältytään päällekkäisiltä panostuksilta, kun osa sivustoista ja tekijöistä jää kuitenkin vaille taloudellista tukea.

Korona-aikaa on nyt takana puolitoista vuotta ja virtuaalipalvelusten saturaatiopiste alkaa monen kohdalla olla lähellä. Tätä kirjoittaessa kuuntelen taustalta liturgiaa Pyhän Kolminaisuuden kirkosta ja mielelläni sen teenkin, mutta kaipuu kohtaamisiin on suurta.

Aloitteissa on allekirjoittajina myös papistoa, joten tulee mieleen, onko kirkossa tehty kaikki mahdollinen kohtaamisten eteen? Suurta tunkua pyhäköihin ei ole vieläkään, joten uhkaako kirkko koronan seurauksena virtualisoitua ihan omia aikojaan?
​

    Kirjoittaja

    Ortodoksiapiirin puheenjohtajan Mikko Juneksen havaintoja ja pohdintoja kirkon elämästä ja vähän muustakin. Tekstit edustavat kirjoittajan näkemyksiä jollei muuta mainita.

    Arkisto

    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.