Pakolaisten asuttamisesta vastaavat pääosin kunnat valtion rahoituksella. Monin paikoin perheet pyritään sijoittamaan tavallisiin asuntoihin, joissa huomattava osa heistä asuu jo nyt tuttavien ja pakolaisia majoittaneiden suomalaisten luona. Riihimäen kaupunki on varautunut 200 ukrainalaisen sijoittamiseen tyhjillään oleviin vuokra-asuntoihin. Heitä on tullut myös lähikuntiin, Lopelle ja Hausjärvelle.
Suuri merkitys ukrainalaispakolaisten kotoutumiselle on myös ortodoksisella kirkolla, onhan pääosa heistä ortodokseja. Tulijat ovat kokeneet kovia, kun kodit on tuhottu ja kaikki turvallinen kadonnut ympäriltä. Myös huoli kotimaataan puolustamaan jääneistä läheisistä painaa mieltä. Kirkko onkin palkannut pikavauhtia ukrainankielisen papin, joka aloittaa työssään lähipäivinä. Tarjolla on myös lyhytaikaista tulkkausapua esimerkiksi viranomaisasiointiin, unohtamatta tietenkään venäjän kieltä taitavia pappeja.
Suuri vastuu kotouttamisessa lankeaa kuitenkin seurakunnille ja paikallisille ortodoksiyhteisöille. Tässä asiassa on lähdetty liikkeelle myöskin Riihimäellä. Ilahduttavia ovat olleet pakolaisia auttavien paikallisten vapaaehtoisten yhteydenotot, joiden perusteella on ryhdytty toimiin.
Alueen pyhäkköjen jumalanpalvelustiedot julkaistiin Minean sivuilla ensin venäjäksi, jota moni tulijoista kuitenkin ymmärtää, ja pian myös ukrainaksi. Kyseiselle sivulle on laitettu muutakin tarpeellista tietoa. Perjantaina olimme sitten kertomassa Minean ja seurakunnan palveluksista ja tapahtumista ukrainalaisten viikkotapaamisessa Riksulassa. Eiliseen Lasaruksen lauantain liturgiaan ja kirkkokahveille osallistuivat jo ensimmäiset ukrainalaiset.
Viikkotapaamisessa kävi ilmi, että pakolaisten uusista kodeista puuttuu vielä paljon tarpeellista tavaraa huonekaluja myöten. Tätä varten järjestetään kuitenkin Riihimäellä erillinen keräys, joten kannattaa seurata paikallisia tiedotusvälineitä ja sosiaalisen median kanavia. Juuri nyt etenkään tilaa vieviä kalusteita ei voida ottaa vastaan, joten malttiakin asiassa tarvitaan.
Alkavan viikon maanantaina 9.4. klo 13–16 Minea pidetään avoinna hiljentymistä varten, jolloin pakolaisilla on mahdollisuus keskusteluun papin kanssa. Torstain 14.4. aamupäivän Kässäkerhoon samoin kuin diakoniailtapäivään ukrainalaiset on niin ikään toivotettu tervetulleiksi. Kiinnostusta on ilmennyt myös pääsiäisyöpalvelukseen, johon tarvittaneen kyytiapua. Sitä asiaa nyt selvitellään.