Taustalla ovat tietysti rajalliset taloudelliset resurssit, mutta myös digitalisointi eli uuden verkkolehden tai paremminkin Aamun Koiton verkkosivujen julkaiseminen. Uskotaan, että parin kuukauden välein ilmestyvä paperilehti riittää pitämään netin tavoittamattomissa olevat jäsenet kirkon piirissä. Toivotaan parasta.
Uuden Aamun Koiton verkkosivuilla pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslainen (ortodoksisen teologian yliopistonlehtori, TT Jaakko Olkinuora) kirjoittaa, että nyt kun kirkot ovat koronan hellitettyä jälleen avautumassa, ”kirkkokansaa ei riitä edes täyttämään turvamääräysten sallimaa ihmismäärää. Monet haluaisivat mieluummin seurata livestriimausta kuin osallistua jumalanpalvelukseen fyysisesti kirkkosalissa muiden kanssa.”
Onko kyseessä ensimmäinen ns. hiljainen signaali siitä, että korona-ajan sulkujen seurauksena tapahtuu pysyviä tai ainakin pitkäaikaisia muutoksia kirkollisessa osallistumisessa? Vai onko enemmänkin kyse siitä, että rajoitukset ennakkoilmoittautumisineen, turvaväleineen ja maskeineen koetaan niin hankaliksi, ettei kirkkoon tee mieli vielä lähteä?
Toivottavasti livestriimauksia ei kuitenkaan tämän vuoksi lopeteta, vaikka korona joskus lopullisesti hellittäisikin. Näin siitä huolimatta, ettei etäyhteys voi korvata fyysistä osallistumista jumalanpalvelukseen, sakramenteista nyt puhumattakaan.
Kirkon koronarajoituksia lievennettiin kuluneella viikolla myös Helsingin seurakunnan pohjoisella alueella, mutta ulkopalvelukset antavat yhä odottaa itseään. Hämeenlinnan pääkirkko on työmaa-aluetta, mutta kaunis Ahveniston kirkko pysyy suljettuna, vaikka kirkon rauhallinen pihapiiri olisi mitä mainioin paikka toimittaa palveluksia.
Epätietoinen Hämeestä kysyy, milloin Ahveniston kirkko tai ainakin sen pihapiiri avataan palveluksille?